Teatterin ääniä – Sirenos

Syys-lokakuun vaihteen liettualainen Sirenos-festivaalikokonaisuus koostuu liettualaisen teatterin katselmuksesta ja kansainvälisistä vierailuista. Vilnassa ja Kaunasissa nähdään yksitoista uutta liettualaisesitystä syyskuun 22.-25. päivinä. Katselmuksen ohjaajaniminä ovat muun muassa Kamilė Gudmonaitė, Oskaras Koršunovas, Eglė Švedkauskaitė ja latvialainen Valters Sīlis.

Kansainvälisen ohjelmiston muodostavat esitykset Puolasta, Sloveniasta, Sveitsistä, Saksasta, Belgiasta ja Ranskasta. Saksalainen Rimini Protokoll aloittaa festivaalin 28. syyskuuta ja viimeisenä nähdään Company Yvain Juillard Belgiasta 9. päivänä lokakuuta.

Festivaalin pääjärjestäjä on Vilnan kaupungin alaisuudessa toimiva festivaalitoimisto, mutta ohjelmistovalinnat ovat taiteellisen johtajan Kristina Savickienėn käsialaa. Kristina on myös pari vuotta sitten perustetun teatterin tiedotuskeskuksen johtaja. Lithuanian Showcase -katselmuksen ovat tänä vuonna kuratoineet Ramune Balevičiūtė ja Vlada Kalpokaitė.

Teatteri on edelleen merkittävässä roolissa liettualaisella kulttuurikentällä. Uuden sukupolven esiinmarssi aiheuttaa isoja reaktioita kriitikoiden, katsojien ja vanhempien teatterintekijöiden välillä. Teatteri taidemuotona elää. Vuoden 2021 väkevä festivaaliteema oli kansallismielisyyden nousu eri maissa ja holokausti, joka erityisesti Liettuassa on edelleen erittäin arka aihe. Toinen ajankohtainen keskustelunaihe liettualaisessa teatterissa on sukupuoli- ja tasa-arvokysymys.

Viime vuoden Othello-ensi-ilta oli ohjaajaikoni Oskaras Koršunovasin ohjaus omalle teatterikoululuokalleen. Othellon rooliin oli kutsuttu afroliettualainen naisoletettu näyttelijä ja valinta herätti kiivaan keskustelun ohjaajan motiiveista. Oskaras puolusti roolia sanomalla, että se ”avaa aivan uuden näkymän totuttuihin ajattelumalleihin”. Nuorempi teatteripolvi näki kuitenkin ohjaajan näyttämöllisissä ratkaisuissa konservatiivisia, ei-päivitettyjä kaikuja ja silkkaa mieskatsetta.

Tällaisessa vuoropuhelussa tuntee olevansa kotona; osa uudistuvaa teatteria, sillä teatterin muuttuminen reaktiivisesta jopa proaktiiviseen suuntaan on sen tulevaisuus, elinehto.

Hyde Hytti

Kirjoittaja on Teatterin tiedotuskeskuksen (TINFO) kansainvälisten asioiden päällikkö ja suomalaisen Baltic Circle -teatterifestivaalin perustajajäsen, joka on tehnyt liettualaisten kollegoiden kanssa teatteriyhteistyötä jo vuodesta 1997.

 Lisätietoa: http://www.sirenos.lt/en/apie/#festivalis  https://www.sirenos.lt/#festivalis

 

Edellinen artikkeli
Tervetuloa Donelaitis-seuran kirjallisuusiltaan!
Seuraava artikkeli
Tervetuloa Mirties Gatvė -valokuvanäyttelyyn 29.9.2022 klo 18.15