Donelaitis-seura

  • Järjestää Liettuaa käsitteleviä luentoja, seminaareja, näyttelyitä ja muita tilaisuuksia
  • Julkaisee Liettua-lehteä. Lehti kertoo Liettuan historiasta ja nykypäivästä, sen kielestä ja kulttuurista sekä suomalais-liettualaisista suhteista
  • Edistää liettuan kielen opetusta
  • Ylläpitää ja kehittää Baltia-kirjaston Liettua-kokoelmaa

Liity Donelaitis-seuran Jäseneksi jo tänään!

Hallitus kaudella 2024

Isa Jay on seuran hallituksen puheenjohtaja. Isa on Helsingin yliopistosta valmistunut filosofian maisteri. Maisterin tutkintoon hän on yhdistänyt liettuan kielen, Baltian yhteiskuntapolitiikan sekä Venäjän ja itäisen Euroopan tutkimuksen asiantuntijaopinnot.

Isa on kiinnostunut Liettuan yhteiskunnallisesta tilasta ja politiikasta, jota hän pääsi seuraamaan erittäin läheltä työskennellessään Suomen suurlähetystössä Vilnassa kesällä 2019. Tällä hetkellä Isa työskentelee ulkoasiainhallinnossa. Vapaa-aikansa Isa viettää matkustellen ja luonnossa koiransa kanssa.

Ota yhteyttä

Isa Tolonen

Anneli Temmes on seuran varapuheenjohtaja. Hän innostui Liettuasta vetäessään yhteisiä suomalais-liettualaisia koulutus- ja kehittämishankkeita ja työskennellessään Vilnassa EU-asiantuntijana 2000-luvun alussa. Hän on uransa aikana tehnyt yhteistyötä useiden liettualaisten asiantuntijoiden kanssa myös muissa maissa.

Anneli on pitkäaikainen seuran jäsen ja ollut mukana monien tapahtumien ideoinnissa ja toteuttamisessa. Annelille mieluisia vierailukohteita ovat erityisesti entinen asuinpaikka Užupis, Vilnan museot ja galleriat sekä ooppera- ja balettiteatteri, kirpputoreja unohtamatta.

Anneli Temmes

Eine Akinsha on hallituksen sihteeri. Hän on koulutukseltaan filosofian maisteri ja eläkkeellä viisumivirkailijan työstä. Viimeiset työvuodet Eine oli ulkoasiainhallinnon palveluksessa Venäjällä. Hän luki 1990-luvulla sivuaineinaan balttilaisia kieliä ja kulttuureja Helsingin yliopistossa ja suoritti liettuan kielestä perus- ja aineopinnot, latvian kielestä perusopinnot.

Liettuassa kiinnostaa erityisesti kieli, mutta myös kulttuuri ja historia. Eine on ollut hallituksen jäsen 2000-2001 ja 2015-. Kiireisellä eläkeläisellä aika kuluu yhdistystoiminnassa ja vapaaehtoistyössä.

Eine Akinsha

Hallituksen muut jäsenet

Kari Alenius työskentelee historian professorina Oulun yliopistossa. Yksi hänen kiinnostuksenaloistaan on juuri Liettuan historia, ja siihen liittyen hänellä on ollut 2000-luvun alusta lähtien yhteistyötä Liettuan yliopistoihin. Viime vuosien aikana on valmistunut useita yhteisjulkaisuja liettualaisten kollegojen kanssa. Konferenssiosallistumisten ja Erasmus-opettajavaihdon (Vilnan yliopistossa 2022) lisäksi Kari on käynyt monta kertaa Liettuassa ihan vain lomamatkoillakin. Vapaa-aika täyttyy monenlaisista harrastuksista, joista liikuntaa voi pitää enemmänkin jo elämäntapana.

Lasse Bergrothin tiedot päivittyvät pian.

Katja Ihamäki työskentelee lehtorina ammattikorkeakoulussa ja on koulutukseltaan valtiotieteen tohtori. Hän on yhdessä Johanna Pažemeckasin kanssa perustanut uudelleen Liettua-lehden ja osallistuu sen toimittamiseen. Lehti ja liettualaiset ystävät ovat avanneet Katjalle ikkunan Liettuan rikkaaseen kulttuuriin museoineen, elokuvineen ja herkullisine ruokineen.

Hän on perehtynyt Itä-Eurooppaan ja Venäjään tutkimusten ja projektien avulla. Lähialueina molempia, sekä Suomea että Liettuaa, yhdistää Itämeri ja Venäjän naapuruus. Vapaa-aikaa Katja viettää mielellään kirjallisuuden, puutarhanhoidon ja kirjansidonnan parissa.

Leena Kakko on syntyisin Helsingistä, mutta tamperelaistunut jäätyään opiskelukaupunkiinsa asumaan. Hän on valmistunut Tampereen yliopistosta yhteiskuntatieteiden maisteriksi aikuiskasvatus pääaineenaan ja tehnyt pisimmän päivätyönsä Lenin-museon museolehtorina kunnes eläköityi (2014).

Leena on harrastanut ystävyysseuratoimintaa melkein koko aikuisikänsä pääasiassa Suomi-Venäjä-Seurassa, mutta tuli houkutelluksi Tampereen Liettua-seuraan kuutisen vuotta sitten – ensin jäsenmatkalle Liettuaan ja sittemmin varapuheenjohtajan tehtäviin. Koska Liettua ja Baltian maat yleensäkin ovat olleet hänen kiinnostuksensa kohteena jo pitkään, toiminta Liettua-seuran hallituksessa on ollut hänelle hyvin luontevaa. Useilla jäsenmatkoilla mukana olleena ja kerran matkanjohtajana toimiessaan Liettua on avautunut hänelle aivan uudella tavalla. Donelaitis-seuran hallitukseen hänet on valittu tamperelaisten edustajaksi.

Johanna Pažemeckas on vapaa-aikanaan baltologi ja toimistoaikoihin HR-ammattilainen. Hän valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta pääaineenaan balttilaiset kielet ja kulttuurit, ja on vuodesta 2015 toiminut Helsingin yliopistossa tuntiopettajana tutustuttaen opiskelijoita Latvian ja Liettuan kulttuuriin.

Johanna on asunut Vilnassa ja pitää yllä tiiviitä yhteyksiä Liettuaan. Liettualaisella kansanperinteellä ja mytologialla on erityinen paikka Johannan sydämessä.

Johanna Pazemackas

Liettua-lehden päätoimittaja

Liettua-lehteä päätoimittaa Anneli Temmes.

Liettuan lippu

Jäsenyhdistykset

Donelaitis-Seuran Säännöt