Liettualaisia elokuvia DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla

Liettualaista elokuvaosaamista DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalilla

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali järjestetään tänä vuonna valtakunnallisena verkkofestivaalina 29.1.–7.2.2021. Festivaalin aikana on katsottavissa kaiken kaikkiaan 71 kiinnostavaa dokumenttielokuvaa läheltä ja kaukaa. Ohjelmisto tarjoaa laaja-alaisen katsauksen maailman tapahtumiin. Mukana on elokuvia 38 tuotantomaasta. Elokuvista ennätykselliset 57% on naisten ohjaamia joko yksin tai osana työryhmää. Tänä vuonna on joukossa myös liettualaista filmiosaamista!

Elokuvaohjaaja Giedrė Žickytė

Liettualaisen tuottajan ja elokuvaohjaajan Giedrė Žickytėn ohjaama dokumentti The Jump on mielenkiintoinen katselmus kylmän sodan keskeltä  liettualaisen miehen silmin.

DocPointin esittelysivuilla The Jump-dokumenttielokuvaa mainostetaan näin:

Eletään kylmän sodan hyytämää vuotta 1970. Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välejä hiertävät entisestäänkin Neuvostoliiton kalastus Yhdysvaltain omikseen katsomilla vesillä. Asiasta päätetään järjestää neuvottelu merelle, ja siispä kaksi vihollisvaltain laivaa kohtaavat Massachusettsin rannikolla Martha’s Vineyard -saaren liepeillä. Sovetskaja Litvan kannella liettualainen radisti Simas Kudirka tajuaa tilaisuutensa tulleen ja kirjaimellisesti loikkaa Yhdysvaltain rannikkovartioston Vigilantin kannelle. Ajoituksen surkeuden ja tilanteen tulenarkuuden vuoksi vastentahtoinen amerikkalaismiehistö joutuu kuitenkin tuntien piilottelun jälkeen luovuttamaan turvapaikkaa anovan miehen neuvostoliittolaisten käsiin. Tässä välikohtauksessa olisi jo itsessään elokuvan ainekset, mutta Kudirkan kohdalla tämä oli vasta alkua. Toisin kuin nykyään, Yhdysvalloilla oli kylmän sodan aikana periaate, että kaikki parempaan elämään haluavat loikkarit otetaan vastaan. Kudirkan palautus sai median liikkeelle ja kansan kuohuksiin, minkä johdosta liettualainen merimies kohosi kaikkien vapauteen pyrkijöiden symboliksi. Ei ole spoilausta kertoa, että Kudirka selvisi koettelemuksesta hengissä, mutta viimeinen vapauteen johtava käänne tulee yllätyksenä.

Simonas “Simas” Kudirka

Giedrė Žickytėn ohjaama dokumentti yhdistelee monipuolisesti arkistomateriaaleja, osallisten haastatteluja – kaikilta puolilta – sekä sympaattisen Kudirkan omaa värikästä selostusta tapahtumista niiden oikeilla tapahtumapaikoilla. Tulos on mukaansatempaava elokuva, joka solahtaa helposti ”totuus on tarua ihmeellisempää” -kategoriaan. Ei ihme, että Kudirkan tarinasta tehtiin vuonna 1978 myös TV-elokuva, jota tähdittivät Alan Arkin Kudirkana ja Donald Pleasence neuvostolaivan kapteenina. // Liina Härkönen, DocPoint 21.1.2021 //

The Jump-elokuvan traileri on katsottavissa täältä: The Jump (2020) I Official Trailer I MetFilm Sales – YouTube

Lisätietoa The Jump -elokuvasta voi lukea osoitteessa: THE JUMP – DocPoint festivaalisivusto (docpointfestival.fi)

Giedrė Žickytė on ollut myöskin tuottamassa toista DocPoint-festivaaleilla esitettävää elokuvaa The Earth is Blue as an Orange, jossa kuvataan ukrainalaisen perheen elämää sodan keskellä.

Elokuvan esittelyn kokonaisuudessaan voi lukea täältä: THE EARTH IS BLUE AS AN ORANGE – DocPoint festivaalisivusto (docpointfestival.fi)

Kaikki DocPointin elokuvat ovat katsottavissa koko festivaalin ajan 29.1.–7.2.2021 (lukuun ottamatta lauantaina ja sunnuntaina 30.–31. tammikuuta esitettävää Gundaa).

Lipunmyynti käynnistyy perjantaina 22.1. klo 12.00. Yhden elokuvalipun hinta on 9 euroa. Useimpiin elokuviin on kuitenkin myynnissä vain rajallinen määrä katseluoikeuksia, joten liput kannattaa ostaa ajoissa. Lisätietoa verkkofestivaalin lipunmyynnistä löytyy täältä. Verkkofestivaalin elokuvia pystyy katsomaan vain Suomesta.

Lisätietoa: DocPoint festivaalisivusto (docpointfestival.fi)

Koonnut DocPointin internetsivujen ja mediatiedoitteiden avulla Daina ry:n opiskelijajäsenet

Kategoria: Ajankohtaista
Tagit: Ajankohtaista
Edellinen artikkeli
Liettualaisia elokuvavinkkejä talvisiin iltoihin
Seuraava artikkeli
Voita elokuvalippu The Jump-elokuvaan DocPoint-festivaalille 29.1. – 7.2.2021
Valikko