Asenteet muuttuvat suvaitsevaisempaan suuntaan seksuaalivähemmistöjä kohtaan Liettuassa

Pride-kulkueen osallistujia.

Baltic Pride Vilnassa 2019

Kuusipäiväiset juhlat moninaisuuden kunniaksi ja LGBT-oikeuksien puolesta alkoivat ennätyshelteisessä Vilnassa viime kesäkuun alussa. Tämän vuoksi mekin saavuimme Vilnaan. Hikisinä suomalaisturisteina, jotka saivat kokea, mitä eurooppalainen mannerilmasto on parhaimmillaan. Lämpömittari hätyytteli kolmeakymmentä astetta eikä tuulesta ollut tietoakaan.

Keltainen bussi ja marssijoita.Syy tuloomme, Baltic Pride, LGBTQ+-festivaali kokoaa vuosittain yhteen kaikki kolme Baltian maata. Vilna oli neljännettä kertaa festivaalin järjestämispaikkana, ensimmäisen kerran se järjestettiin Vilnassa vuonna 2010. Baltic Pride-viikon aikana Vilnassa järjestettiin moninaisuuden ja LGBT-oikeuksien edistämiseen liittyviä konferensseja ja konsertteja, mutta meille ja kuten monelle muullekin, viikon odotetuin kohokohta oli Pride-viikon huipentava Pride-kulkue, joka järjestettiin Vilnan vanhassa kaupungissa. Kulkueeseen odotettiin osallistuvan noin 10 000 moninaisuuden kannattajaa ja LGBT-oikeuksien tukijaa.

 LGBT-ystävällinen kaupunki

Olimme seuranneet paikallista mediaa jo ennen matkaamme Liettuaan. Päiviä ennen Baltic Pride- kulkueen järjestämistä Liettuassa julkaistiin uusi painos kartasta, joka kokoaa Vilnan ja Kaunasin LGBT-ystävälliset paikat. Tällä kertaa karttoja oli ensimmäistä kertaa taloudellisesti tukenut Vilnan kaupunki, jonka kaupunginvaltuustoon valittiin ensimmäinen avoimesti homoseksuaali Tomas Vytautas Raskevičius kevällä 2019. (Tarkennuksena, liettualainen media tituleeraa häntä näin.)

 ”Liettuan kaupungit toivottavat tervetulleiksi vapaat ja monipuoliset ihmiset. Juhlikaamme tätä moninaisuutta, sillä tämä on ainut tapa, jolla voimme mennä eteenpäin. Kun olin teini-ikäinen, en voinut kuvitellakaan, että olisin ensimmäinen avoimesti LGBT- kaupunginvaltuutettu Vilnassa. Ajat ovat muuttumassa parempaan suuntaan. Pyörätuolissa istuville, sateenkaarilipun kannattajille tai hijabin pukeutujille – me voimme yhdessä taistella stereotypioita vastaan, ainoastaan jos tutustumme toisiimme ja sen vuoksi Friendly City -karttojen sanoma on niin tärkeää” totesi pitkäaikainen aktivisti sekä ihmisoikeusasianajaja Raskevičius haastattelussaan Liettuan yleisradiolle LRT:lle.

Friendly City -karttojen julkistamistilaisuudessa lahjoitettiin 100 sateenkaarilippua edistämään sanomaa yhteisöllisyydestä. ”Ystävällinen kaupunki” -karttoja on jaettu 20 000 kopiota ympäri Vilnaa ja Kaunasia. Ensimmäistä kertaa karttaprojekti julkistettiin vuonna 2012 elokuvantekijä Romas Zabarauskasin toimesta, ja sen tarkoituksena oli edistää LGBT-näkyvyyttä. Mukaan liittyi myöhemmin Mark Adam Harold, Vilnan entinen kaupunginvaltuutettu. Projekti kasvoi entisestään: kauppoja, yrityksiä ja ravintoloita rohkaistiin kiinnittämään huomiota esteettömiin kulkumahdollisuuksiin, tarjoamaan vegaanisia ruokavaihtoehtoja ja toivottamaan lemmikkieläimet tervetulleiksi. Noin 70 yritystä ja 10 kansalaisjärjestöä ovat tukeneet karttojen viestiä kaikille ystävällisestä kaupungista. Näin myös esimerkiksi Suomen SETA ja Suomen suurlähetystö Vilnassa.

 Asenteet muuttuvat suvaitsevaisempaan suuntaan

Nykyään maailmalla pride-kulkueet ovat suurelta osin iloisia tapahtumia, mutta edelleen vaatii suurta rohkeutta lähteä mukaan marssimaan. Näin myös Liettuassa, jossa asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan ovat puhututtaneet monien vuosien ajan. IGLA-Europe-järjestön vuonna 2020 tekemässä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia ja tilannetta arvioivassa listauksessa Liettua sijoittui 49 maan joukossa sijalle 34, kolme sijaa ylemmäs vuoden 2018 tuloksesta, jääden kuitenkin monen EU-maan taakse. Esimerkiksi Suomi sijoittui tämän vuoden vertailussa sijalle 8 ja Baltian maista Viro sijalle 21 ja Latvia sijalle 41.

Pride-kulkueen osallistujia.

 Asenteet muuttuvat hitaasti. Liettuan tämän hetkinen presidentti Gitanas Nausėda on konservatiivinen, perinteisten perhearvojen kannattaja, kun taas hänelle toisella kierroksella kevään 2019 presidentinvaaleissa hävinnyt Ingrida Šimonytė oli erityisesti nuorten ja LGBT-vähemmistöjen suosikki. Liettualaisjärjestö LGL:n (Lithuanian Gay League) mukaan Liettua kansainvälistyy ja tämän vuoksi erityisesti kaupungeissa ihmisten ennakkoluulot ja käsitykset ovat muuttuneet neutraalimpaan suuntaan, kuitenkin Liettuan maaseudulla tilanne on vielä toisenlainen ja katolisen kirkon vaikutuspiiri voimakas.

 Historia läsnä Pridessa

Pride-kulkueen osallistujia.Pride-kulkueemme lipui hitaasti aina Vilnan tuomiokirkon edestä, Gedimino prospektasia pitkin kohti Lukiškiun aukiota. Suurimpana erona esimerkiksi Helsinki Pride-kulkueeseen oli ihmisten vaatetus ja alkoholijuomien puuttuminen. Vilnassa nähtiin iloisia, kesästä ja monimuotoisuudesta nauttivia ihmisiä juhlimassa rakkautta. Pride-kulkueen marssijat olivat pukeutuneet verraten konservatiivisimmin kuin Helsinki Pridessa ja alkoholijuomia ei näkyvästi nautittu kulkueessa! (Tämä ero voi johtua tietenkin myös Liettuan tiukasta alkoholilaista.) Ennen kaikkea Vilnan Pride-kulkueessa oli historia läsnä. KGB-talon peitti sateenkaarilippujen meri ja Lukiškių aukiolla, jota vielä kolmekymmentä vuotta sitten vartioi Lenin-patsas, oli Liettuan vaakunalippu liehumassa sateenkaarilippujen yllä.

Pride-kulkueen osallistujia.

Seuraava Baltic Pride järjestetään Riiassa kesällä 2021 ja Vilnassa kesällä 2022.

Lisätietoa Liettuan seksuaalivähemmistöjen tilanteesta osoitteessa https://www.lgl.lt/en/

Teksti ja kuvat: Daina ry.

Edellinen artikkeli
Salaattibaari tarjoaa sosiaalista kuntoutusta Vilnassa
Seuraava artikkeli
A walk around in Vilnius
Valikko