Kesämuistoja Liettuasta – Liettuan kielen kesäkurssilla Vilnassa

Liettuan kielen kesäkurssilla Vilnassa

Vilnan yliopiston filologian laitos ja sen liettuan kielen osasto on jo monien vuosien ajan järjestänyt liettuan kielen kesäkursseja. Tänä kesänä kursseja ei valitettavasti järjestetty koronatilanteen vuoksi, mutta sitä suuremmalla syyllä nyt on aikaa muistella kuluneiden vuosien kesäkursseja.

Alma Mater Vilnensis eli keskustakampuksen ruokala ja kesäkurssijuhlien sydän.

Liettuan kielen kesäkurssit on järjestetty Vilnassa yleensä heinäkuun aikana, jolloin kielenoppijoilla on ollut valittavinaan joko kaksi tai neljä viikkoa kestävä kurssikokonaisuus. Neljän viikon aikana on mahdollista opiskella 100 tuntia liettuan kieltä ja kulttuuria! Innokkaita liettuan kielen oppijoita on aiempina vuosina saapunut monista eri maista ympäri maailmaa, mutta kaikilla on ollut jotakin yhteistä – intohimo oppia liettuan kieltä!

Ei kahta samanlaista kurssipäivää

Kesäkurssien aluksi kielenoppijat jaetaan kielitaidon perusteella eri ryhmiin, aloittelijoista aina pidemmälle kieliopinnoissaan edenneille. Jokaisella ryhmällä on päivittäin, maanantaista perjantaihin, neljästä kuuteen akateemista oppituntia.

Aamun ja aamupäivän tunneilla opiskellaan liettuan kieltä; sanastoa, kielioppia, ääntämistä sekä luetun ja kuullun ymmärtämistä. Tätä seuraa tunnin mittainen lounastauko, jolloin ehtii tutustua vanhakaupungin ravintoloihin ja toinen toistaan parempiin lounastarjouksiin – Vilnan yliopiston filologian laitos, missä oppitunnit järjestetään, on aivan vanhakaupungin sydämessä!

Filologian laitoksen koristeelliset seinäfreskot.

Iltapäivällä järjestetään kurssilaisille luentoja Liettuan kulttuurista. Luentojen aiheet vaihtelevat päivittäin keskittyen Liettuan historiaan, luontoon, kirjallisuuteen, kielentutkimukseen, liettualaiseen kansanperinteeseen sekä poliittiseen, sosiaaliseen ja kulttuuriseen elämään Liettuassa.

Kulttuuriin painottuvat luennot eivät ole pelkästään oppitunneilla istumista, vaan opiskelijoille on järjestetty opastettuja luentokierroksia mm. Vilnan yliopistossa, vanhakaupungissa sekä esimerkiksi Suuriruhtinaiden palatsissa, Liettuan kansallismuseossa, Vilnan Katedraalissa sekä KGB-museossa. Opastetut kierrokset on mahdollista valita joko liettuaksi tai englanniksi, oman kielitaidon mukaan.

Opintoretkiä Liettuan entisiin pääkaupunkeihin

Oppiminen ja tutustuminen liettualaiseen kulttuuriin ei kuitenkaan rajoitu pelkästään oppitunneille, luentokierroksille tai Vilnaan, sillä lauantaisin kurssien osallistujille on järjestetty päivämatkoja esimerkiksi Kernavėen, Trakain linnaan ja Kaunasiin.

Kernavėn on sanottu olevan Liettuan ensimmäinen pääkaupunki, joka nykyisin kuuluu Unescon maailmanperintökohdeluetteloon linnakukkuloidensa vuoksi. Meidän kielikurssimme aikana osallistuimme Kernavėn keskiaikaisille päiville.

Kernavėn kukkulat eli linnavuoret.

Kernavėn lisäksi vierailimme Vilnasta noin 30 kilometrin päässä sijaitsevassa Trakaissa ja sen linnassa. Trakai on ollut Liettuan toinen pääkaupunki, jonka linnan on rakennuttanut suuriruhtinas Gediminas.

Trakain linna Galvė-järven saarella.

Päivän kestänyt opintoretkemme sijoittui Kaunasiin. Kaunas on myöskin entinen Liettuan pääkaupunki, Vilnan jäätyä puolalaisten valtaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Kaunasissa kielikurssilaisille oli järjestetty kierros Liettuan kansallistaiteilijan ja säveltäjän M. K. Čiurlionisin kansallisessa taidemuseossa.

Intensiivistä oppimista ja uusia ystäviä ympäri maailmaa

Kielikurssilaiset viettävät intensiivisesti aikaa yhdessä niin luentosaleissa, retkillä ja vapaa-aikanaan.  Donelaitis-seuran puheenjohtaja Isa Tolonen on osallistunut Vilnan yliopiston järjestämille kesäkursseille kaksi kertaa. Ensimmäisen kerran vuonna 2014 ja toisen kerran kesällä 2016.

”Osallistuin ensimmäistä kertaa liettuan kielen neljän viikon kesäkurssille heinäkuussa 2014. Olin opiskellut liettuaa jo lukuvuoden verran Helsingin yliopistossa ennen kesäkurssille osallistumista ja silloinen yliopisto-opettajani rohkaisi minua hakemaan kurssille. Kesäkurssin opettajamme olivat erittäin ammattitaitoisia ja erikoistuneet opettamaan liettuan kieltä vieraana kielenä. Ryhmämme koostui jo kieltä oppineista eurooppalaisista sekä liettualaiset sukujuuret omaavista amerikkalaisista, jotka eivät olleet opiskelleet liettuaa tai sen kielioppia aiemmin. Tästä aiheutuikin hauskoja tilanteita oppitunneillemme, sillä amerikkalaiset yleensä tiesivät enemmän sanoja kuin liettuan kieltä aiemmin opiskelleet, mutta heillä ei ollut hajuakaan, kuinka sanat kirjoitetaan kieliopillisesti oikein.”

”Paljon naurua ja oppimista sisältäneen neljän viikon ajan kesäkurssiryhmästä muodostui tiivis kaveriporukka, joista useita olen tavannut myös kesäkurssin jälkeen. Viimeksi luonani Suomessa vieraili teksasilainen Indrė, jonka liettualaiset isovanhemmat olivat lähteneet läheltä Kaunasia toista maailmansotaa karkuun Yhdysvaltoihin. Oli hienoa huomata, että kielen oppiminen ei rajoittunut kesäkurssilla pelkästään oppitunneille, vaan liettuan kieltä tuli käytettyä kesän aikana arkipäivän tilanteissa; kaupoissa, ravintoloissa, kulkuvälineissä ja opiskelija-asuntolassa. Kesäkurssi Vilnassa sai minut ihastumaan liettualaiseen kulttuuriin syvemmin ja motivoi oppimaan kieltä yhä enemmän.”

Näkymä Vilnan vanhakaupunkiin, korkeimpana Vilnan yliopiston torni.

Näin monien vuosien kielikurssikokemuksien perusteella voimme mekin dainalaiset lämpimästi suositella Vilnan yliopiston kesäkursseja kaikille liettuan kielestä kiinnostuneille, aina aloittelijoista kieliopinnoissa pidemmälle ehtineisiin.

Vilnan yliopiston liettuan kielen osastolla on jo suunnitelmissa järjestää ensi vuonna liettuan kielen kesäkursseja, joita odotamme innolla!

Lisätietoa hakemisesta kesäkursseille, kurssihinnastosta sekä muista Vilnan yliopiston kielikursseista: http://www.lsk.flf.vu.lt/en/department/courses/lithuanian-for-foreigners/

Teksti ja kuvat: Daina ry:n opiskelijat

Edellinen artikkeli
Donelaitis-seura hakee osa-aikaista järjestösihteeriä
Seuraava artikkeli
Aulis Kallion kirjauutuus Liettuan historiasta ilmestyy syyskuussa
Valikko