Matkailijan pikaopas

Miksi Liettuaan?

Jos et ole käynyt Tallinnaa kauempana, et tiedä Baltiasta vielä mitään! Liettua (ja Latvia) on sitä todellista balttilaista Baltiaa. Niin lähellä ja monelle vielä niin tuntemattomia. Lähde nyt katsomaan! Yllätyt varmasti myönteisesti: kokonainen uusi maa, miellyttävä yhdistelmä pohjoismaista ja keskieurooppalaista ilmapiiriä, hyvät palvelut, edulliset hinnat..Erityisesti Liettua sopii reppuselkäturistille: sinne pääsee todella halvalla eikä eläminen ole kallista. Pienellä budjetilla kierrät koko maan, näet ja koet paljon. Pyöräretkeilijälle Liettua on parhaita kohteita: etäisyydet ovat lyhyet, mäet matalia, tiet kunnolliset, jokamiehen oikeus tunnetaan ja ihmiset ovat vieraanvaraisia. Ja luontoa on vielä paljon jäljellä - myös luontomatkailijalle. Palangan ja Kuurin kynnään rantahiekka on hienoa ja pehmeää eikä tungosta ole...

Mitä nähdä?

Matkailijan pakollisiin kuvioihin kuuluvat Vilna ja sen vanhakaupunki (senamestas on todella laaja, 1500-luvulta 1900-luvulle, vanhin rakennus Gediminasin pilas eli linnake on 1300-luvulta), Trakai järvineen ja linnoineen, Kaunasin vanhakaupunki ja väliaikaisen pääkaupungin muistoineen, Klaipeda ja Kuurin kynnäs, ainutlaatuinen luonnonnähtävyys hiekkarantoineen ja miksei myös Palanga meripihkoineen ja uimarantoineen.

Miten mennä?

Ehdottomasti edullisin ja myös tavallisin tapa matkustaa Liettuaan on bussilla Tallinnasta. Lähdet jollakin aamulaivalla Helsingistä ja ehdit Tallinnan satamasta klo 12.30 lähtevään Vilnan bussiin (aikataulut vaikka Lux Expressin tai Ecolinesin sivuilta) ja olet illalla perillä. Matka käy Riian kautta ja voit mennessä tai tullessa tutustua myös Latviaan. Jos jaksat istua yön linja-autossa, voit mennä yöbussilla (22:35 Tallinnan linja-autoasemalta), jolloin olet Vilnassa klo 9. Jos vaihdat bussia Riiassa, vuoroja on useampia ja näin mennään myös Kaunasiin ja Klaipėdaan. Bussilipun voit ostaa Suomesta (Matkahuolto) tai netin kautta linja-autoyhtiöiden sivuilta. Takaisin Vilnasta tullaan tavallisimmin yöbussilla, joka lähtee illalla ja on Tallinnassa aamulla. Jos et halua istua yöbussissa, voit valita yöjunan Vilnasta Riikaan (tai päinvastoin). Silloin saat nukkua mukavasti makuuvaunussa. Vaihto bussiin (bussista) Riiassa. Bussimatka Tallinnasta Vilnaan kustantaa noin 25-33 €.

Finnair ja Liettuan LAL lentävät päivittäin Helsingin ja Vilnan väliä. Välillä voi olla edullisia tarjouksia. Vilnan lentokenttä on alle 4 kilometrin päästä vanhankaupungin ytimestä, taksilla ja lentokenttäbussilla pääsee keskustaan hyvin edullisesti. Taksi kustantaa alle 10 euroa.

Omalla autolla voi myös mainiosti matkailla Liettuassa. Kansainvälisiltä huoltamoketjuilta saa samaa polttoainetta kuin Suomestakin, vartioituja pysäköintipaikkoja löytyy ja Liettuan tärkeimpien kaupunkien välillä on hyväkuntoinen moottoritieyhteys. Lisätietoja läöytyy mm. Autoliiton automatkailijan opassivuilta. Käytännössä tarvitaan vain vihreä kortti (vakuutustodistus). Polkupyörällä Liettuaan voi ajaa Viron ja Latvian läpi tai pyörän voi neuvotella bussin tavaratilaan Tallinnassa (tai viedä lentokoneella). Jos haluat kysyä pyöräilystä Liettuassa (ja Latviassa), voit tehdä sen sähköpostitse. Matkatoimistot ja joskus erilaiset yhteisöt järjestävät eri hintaisia valmismatkoja Liettuaan, bussilla tai lentäen. Etsi internetistä, matkatoimistoista lisätietoja.


Mitkä paperit?

Passi riittää suomalaiselle.Missä yöpyä?

Vilnassa, Kaunasissa ja Klaipėdassa on korkeatasoisia hotelleja, mutta kaikilla paikkakunnnilla on myös erilaisia edullisia ja asiallisia majoitusliikkeitä. Tarkemmat tiedot löytyy vaikka booking.comin tai Trivagon hotellihausta. Reppuselkäturistille löytyy iso lista hostelleja, vuokrattuja huoneita, guesthouseja, asuntoja ja hotelleja vaikka booking.comin kautta tai Airbnbn tarjoamia asuntoja. Keskustassa on esimerkiksi Zaliasis Tiltas, hyvätasoinen, mutta kohtuuhintainen. Ainakin Vilnassa on mahdollisuus bed and breakfast -majoitukseen monissa paikoissa Sodu kadulla, jota voi suositella sekä hinnan että laadun puolesta. Asiallista tietoa hotelleista tarjoaa Lithuania in Your Pocket ja Travel Lithuania. Leirintäalueita on verraten vähän, mutta matkailuvaunulle löytyy paikka vaikka Forest Hostelin pihalta läheltä Uzupista. Maatilamatkailu on myös kehittynyt nopeasti. Teltan paikka pyöräilijälle, patikoijalle jne. voi löytyä myös maastosta (jokamiehen oikeutta vastaava järjestelmä on myös Liettuassa) tai maatilan pihalta.

Missä syödä?


On hyvä tietää, että tyypillisissä liettualaisissa kahviloissa - kavinė - voi melkein aina (vaikka paikka ei ehkä näyttäisikään ruokaravintolalta) myös syödä paikallista perusruokaa - erilaisia perunaruokia, jauhelihapihvejä ja piirakoita ym. 2-4 €:lla saat baarissa pitkän oluen, 10 €:lla syöt kaksiosaisen aterian parhaimillaan paikallisesti ja tukevasti. Varsinaisia ravintoloita löytää moneen makuun, hintataso on yleensä edullinen myös paremmissa paikoissa, mutta jatkuvasti nousussa. Vilnassa kannattaa käydä vaikka Prie universitetossa yliopiston lähellä tai Amatininku uzeiga. Lithuania in Your Pocket kertoo lisää.


Mitä juoda?

Liettua on olutmaa (suomen olut on balttilainen lainasana - liettuaksi se on alus). Matkamuistoksi kannattaa ostaa vaikka "Svyturys" tai muita paikallisia oluita, pullo tai pari traukinėa eli aperiitivityyppistä väkevää viiniä (vaikka "999" eli "Trys devynerios") ja hunajalikööriä - midaus balzamas.


Mikä raha?

Liettuan valuutta on euro. Visa-kortilla (ja vastaavilla) voi nostaa rahaa pankkiautomaateista. Ei kannata liettualaisen pankkiautomaatin antaa syödä korttia, sen jälkeen voi kyllä maksaa luottokortilla netin kautta hotelleja/hostelleja/asuntoja tai kauppaostoksia, mutta käteistä ei saa mistään paitsi Western Unionista. Visa ja muut luottokortit käyvät kaikkialla.

Mitä maksaa?


Paikallisten tuotteiden ja palveluiden hintataso on muutamia kymmeniä prosentteja halvempaa kuin Suomessa, jotkut palvelut voivat olla puolet halvempia.

Mitä ostaa?

Liettuassa on paljon paikallista elintarviketeollisuutta ja tarjolla on paikallisia juusto- ja kestomakkaraerikoisuuksia, jotka sopivat myös tuliaisiksi. Šakotis on välttämätön tuominen, juhlaleivonnainen, joka kestää kuljetusta. Tekstiiliteollisuus on Liettuan johtavia tuotannonaloja, joten sen tuotteita kannattaa katsella ostoksilla. Puukäsityöt ovat suosittuja matkamuistoja. Liettuan ja yleensä Baltian taide on korkeatasoista ja suomalaisen silmää miellyttävää. Historia elää Liettuassa - osta siis sinäkin maan historiasta kertova kirja (englanniksi on). Ja jos käyt Kaunasissa, osta aito liettualainen pikkupiru - niihin voit tutustua paikallisessa Pirumuseossa.

Mikä kieli

Liettuassa kaikki osaavat liettuaa, hyvin monet nuoret melko hyvin englantia, lähes kaikki aikuiset hyvin venäjää (jos osaat sitä edes jonkin verran, tulet kaikkialla mainiosti toimeen), myös saksaa osataan jonkin verran. Vilnassa käy puolakin. Turistipaikoissa selviät ilman muuta englannilla.


Miten käyttäytyä?

Niin kuin kotona - tai ehkä vähän paremmin. Liettualainen tapakulttuuri on varsin keskieurooppalaista eikä kaukana suomalaisesta.

Miten selviytyä?


Liettuassa on suunnilleen yhtä turvallista kuin Suomessa. Suuria terveysriskejä ei ole - edes turistiripuli ei ole todennäköinen. Rokotuksia ei tarvita. Et ole erityisessä vaarassa joutua myöskään rikoksen uhriksi. Riskikäyttäytyminen tietysti vaarantaa terveytesi - kuten kaikkialla.

 
  _
 
    Kaisaniemenkatu 10, 7.krs 00100 Helsinki - www.donelaitis.fi - info@donelaitis.fi