Merkkipaaluja ja palkittuja vuosien varrelta

Liettualainen kunniamerkki järjestösihteeri Stase Rajalalle

Liettuan Tasavallan Presidentti Valdas Adamkus on myöntänyt Suomen liettualaisten yhdistyksen puheenjohtaja ja Donelaitis seura ry:n järjestösihteeri Stase Rajalalle "Ansioista Liettualle"-kunniamerkin ("Uz nuopelnus Lietuvai medalis). Kunniamerkin myöntö tapahtui 6. heinäkuuta Liettuan valtion muodostamisen kunniaksi vietettävän valtiollisen juhlapäivän yhteydessä. Stase Rajala on liettualaissyntyinen. Hän on muuttanut pysyvästi Suomeen v. 1996. Stase Rajala on ollut aktiivisesti mukana ystävyysseuratoiminnassa, toimien v. 1998 alkaen Donelaitis-seura - Liettuan ystävät ry:n järjestösihteerinä. Hän on myös v. 2006 perustetun Suomen liettualaisten yhdistyksen perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja. Kunniamerkin luovutti Stase Rajalalle Liettuan suurlähetystössä Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa Presidentin neuvonantaja Halina Kobeckaite Liettuan valtion muodostamispäivää vietetään 6. heinäkuuta vuonna 1253 tapahtuneen Liettuan ensimmäisen (ja ainoaksi jääneen) kuninkaan Mindaugasin kruunajaisten kunniaksi.

Liettulalainen kunniamerkki puheenjohtaja Hannu Niemelle

Liettuan Tasavallan Presidentti Valdas Adamkus on myöntänyt Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan dekaani Hannu Niemelle ”Ansioista Liettualle” ritarikunnan ritarimerkin. Hän vastaanotti kunniamerkin 16.2.2008 presidentin linnassa Vilnassa Liettuan 90. itsenäisyyspäivän yhteydessä järjestetyssä kunniamerkkien myöntämistilaisuudessa.

Dekaani Niemi on toiminut Donelaitis-seura – Liettuan ystävät ry:n puheenjohtajana ja Suomi-Liettua kulttuurisäätiön asiamiehenä usean vuoden ajan. Hän on monin tavoin osallistunut Suomen ja Liettuan välisen kulttuuri- ja tieteellisen yhteistyön edistämiseen. Hän vieraili ensimmäisen kerran Liettuassa jo v. 1985 osallistuessaan oman alansa kansainväliseen kongressiin – neuvostoaikanahan Vilnassa kolmivuosittain järjestetyt todennäköisyyslaskennan ja matemaattisen tilastotieteen kongressit toimivat merkittävänä idän ja lännen tutkijoiden kohtaamispaikkana.

Dekaani Niemen mielenkiinnon Liettuaa ja sen kulttuuria kohtaan taustalla on hänen isoisänsä, Helsingin yliopiston vertailevan kansanrunouden professori A.R. Niemen
(1869-1931) Liettuan folkloristiikan alalla tekemä uraauurtava elämäntyö.

Liettualainen kunniamerkki Mauri C.Elovainiolle

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite luovutti 16.2.2013 maansa itsenäisyyspäivänä kunniamerkin VTM Mauri Casimir Elovainiolle hänen palveluksistaan Liettuan hyväksi. Mauri Casimir Elovainio toimi Liettuan kunniakonsulina Helsingissä vuosina 2000-2011.

Elovainion vastaanottama Liettuan ritarikunnan ansioristi (Cross of the Knight of the Order for Merits to Lithuania) luovutettiin valtiollisen seremonian mukaisesti Liettuan presidentinpalatsissa.

 
  _
 
    Kaisaniemenkatu 10, 7.krs 00100 Helsinki - www.donelaitis.fi - info@donelaitis.fi