Tapahtumakalenteri


Kolme liettualaista taiteilijaa osallistuu Multian ympäristötaidenäyttelyyn - avajaiset Multialla 16.7.2018Multia viettää tänä vuonna 150-vuotisjuhlaa itsenäisenä kuntana.
Multian 150-vuotisjuhlan kunniakisi järjestettävä juhlaviikko 16.-22.7.2018 on täynnä tapahtumia.

Tapahtumakalenteri löytyy esimerkiksi Multian kunnan verkkosivustolta tai tai maakunnan päälehden Keskisuomalaisen menoinfo.fi sivustolta.

Juhlaviikon ohjelmaan sisältyy useita taidenäyttelyitä.
Mukana on myös Multian Härkölammelle sijoittuva ympäristötaidenäyttely:

”Härkölampi – väreilee, välkkyy, välkehtii”

johon osallistuu yhdeksän kotimaiseten taiteilijan lisäksi myös kolme liettualaista ja kolme tanskalaista taiteilijaa.

Taiteilijoiden töitä on juhlaviikon aikana esillä Multialla myös muissa tiloissa: Osuuspankin kerhohuoneella, Vanhassa Ruumishuoneessa ja Minä ja Kustaa galleriassa.
Härkölammen ympäristötaideteokset ovat esillä elokuun loppuun asti.

Näyttelyn avajaiset ovat maanataina 16.7.2018 klo 13.00, Minä ja Kustaa Galleriassa, Keuruuntie 9, 42600 Multia.

Liettuasta osallistuvat taiteilijat:

Aušra Petroškienė
Nahkatöihin ja kirjansidontataiteeseen erikoistunut Viron Taideakatemian kasvatti, joka on täydentänyt kirjansidontaan suuntatunutta erikoistumistaan mm. Ruotsissa, Belgiassa ja Ranskassa järjestetyissä seminaareissa ja tapahtumissa.
Osallistunut lukuisiin kirjansidonta- ja taidenäyttelyihin Baltian maissa, Puolassa ja Yhdysvalloissa.


Irma Balakauskaitė
Grafiikkaan erikoistunut Vilnan taideakatemian kasvatti, jonka CV sisältää tiedot lukuisista ensisijaisesti Liettuassa järjestettyjen henkilökohtaisten näyttelyiden lisäksi pitkän listan eri Euroopan maissa sekä Japanissa, Turkissa ja Argentiinassa yhdessä muiden liettualaisten taiteilijoiden kanssa järjestetyistä yhteisnäyttelyistä.


Lena Chvičija
Taidenäyttelyiden, ml. ympäristötaidenäyttelyt, kuratoinnissa laajan kokemuksen omaava Vilnan Pedagogisen yliopiston kasvatti (taideopetuksen didaktiikka). Lisäksi lukuisia henkilökohtaisia taidenäyttelyitä Liettuassa, Puolassa, Alankomaissa ja Moldovassa.


Donelaitis-seura tukee liettualaisten taiteilijoiden osallistumista näyttelyyn.


______________________________________________________________Seppo Zetterbergin esitelmä Stalinin määräämien vuoden 1941 kesällä 14. kesäkuuta toteutettujen Baltian kansalaisten karkotuksista Siperiaan

Donelaitis -seura ja Suomen Liettuan suurlähetystö järjesti Liettuan suurlähetystössä esitelmän
Stalinin johtaman Neuvostoliiton kymmenien tuhansien ihmisten karkotuksesta Baltiasta Siperiaan työ- ja vankileireille juuri ennen Hitlerin Saksan 22.06.1941 aloittamaa massiivista hyökkäystä

Absurdia kustannus julkaisi ja myy tähän liittyvää Dalia Grinkevičiūtėn omakohtaista tarinaa lapsena karkotetuksi joutumisestaan Lena -joen suiston alueelle

"Dalian kirja. Siperiaan karkotetun liettualaistytön tarina.", suomennos Reeta Tuoresmäki


______________________________________________________________
.

Tomas Venclova: Vilna. Kaupungin tarina

Kirjasta on tullut kyselyjä, joten seuran jäsenille tarjotaan kirjaa 15 €:n kappalehintaan, joka on 9 €:a säästöä kirjakauppahinnasta.
Suomentajina ovat toimineet Reeta Tuoresmäki ja Aulis Kallio.

Kirja on pehmeäkantinen, sivuja on yhteensä 220 ja se on kuvitettu.
ISBN 9789519866543 Julkaisijana toimi Jagellonica-kulttuuriyhdistys ry Tampereelta, vuonna 2012.

Esittely:
Liettuan pääkaupunkia Vilnaa on kutsuttu arkkitehtuurinsa tähden Prahaksi ja Roomaksi pienoiskoossa.Vanha yliopistokaupunki on tunnettu runoilijoistaan. Asema idän ja lännen rajamailla on merkinnyt myrskyisää menneisyyttä, mutta myös puolalais-valkovenäläis-liettualainen kiista kaupungista ja merkittävän juutalaisyhteisön kohtalo ovat traumoja.

Historia, maantiede, arkkitehtuuri, kirjallisuus, eri kansallisuuksien ja uskontojen näkökulmat, ihmiskohtalot, omat muistot ja pohdinnat nivoutuvat mestarillisella tavalla tässä Tomas Venclovan Vilna-kirjassa, joka on ilmestynyt jo useilla kielillä.

Tomas Venclova (syntynyt 1937) on ehkä merkittävin liettualainen runoilija ja esseisti, neuvostoajan toisinajattelija ja emigrantti Yhdysvalloissa, jossa hän toimii Yalen yliopiston slaavilaisen kirjallisuuden professorina.

Tilata voi:
Jagellonica-Kulttuuriyhdistys ry
Atomikatu 7 A 10
33720 Tampere
puhelinnumero: 040-4175080
aulis.kallio@yahoo.com
Facebookissa